Kat

Wat katten doen als ze hun baasje willen domineren

Lucy De Ruyter

De verborgen geheimen van kattengedrag: ontdek wat katten écht bedoelen als ze hun baasje willen domineren!

DE katten staan ​​bekend als onafhankelijke en mysterieuze dieren, die soms de indruk kunnen wekken dat ze hun eigenaar domineren. Het is echter essentieel om te begrijpen dat dit niet noodzakelijkerwijs een teken is van agressie of ontevredenheid bij onze kattenvrienden. In dit artikel zullen we de verschillende verkennen gedragingen geadopteerd door katten als ze willen laten zien dat ze als meesters over hun territorium en over hun “dienaren” regeren mensen.

Het territorium markeren met hun geur

Een van de belangrijkste manieren waarop katten proberen hun omgeving en, bij uitbreiding, hun baasje te domineren, is door hun reukvermogen te gebruiken. Ze hebben geurklieren op verschillende delen van hun lichaam, zoals het gezicht, de benen en de staart. Katten gebruiken deze klieren om hun aanwezigheid te markeren en een ruimte als hun domein te claimen.

Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder wrijven tegen voorwerpen en mensen die zij als deel van hun territorium beschouwen. Als u merkt dat uw kat regelmatig tegen uw benen of meubels in huis schuurt, kan dit een teken zijn dat hij dominantie probeert vast te stellen.

Wrijven en spinnen

Het is ook gebruikelijk dat katten dominantie uiten door te spinnen. Het is echter van cruciaal belang om onderscheid te maken tussen spinnen dat verband houdt met plezier en spinnen dat verband houdt met dominantie. Het dominante spinnen wordt gekenmerkt door een geluid dieper en krachtigervergezeld van wrijvende bewegingen van de kat tegen het object of de persoon die hij probeert te domineren.

Pestend gedrag

Een kat die zijn eigenaar probeert te domineren, kan verschillende intimiderende gedragingen aannemen. Deze gaan vaak gepaard met sterke lichaamscommunicatie, met rechtopstaande oren, een gestrekte staart en een directe, intense blik.

Het veeleisende miauw

Miauwen is een van de favoriete communicatiemiddelen van katten met elkaar of met hun baasjes. Een kat die probeert zijn dominantie over zijn eigenaar te laten gelden, kan uiteindelijk aandringend en luid miauwen om aandacht of voedsel te krijgen of om een ​​streling te vragen.

De bezetting van de ruimte

Een ander typisch gedrag van een kat die zichzelf wil vestigen als meester van zijn territorium en zijn bewoners, is om zoveel mogelijk ruimte in beslag te nemen. Het is je misschien opgevallen dat je kat graag op je kleding, laptops of zelfs op jou ligt. Deze houding komt doorgaans voort uit de wens om controle te hebben over de eigen omgeving en de mensen om hem heen.

Fysiek dominantiegedrag

Hoewel katten over het algemeen pacifistische dieren zijn, kunnen ze soms geweld gebruiken om mensen te laten begrijpen wie de ware leider van hun huis is. Dit gedrag houdt vaak verband met de opvoeding van de kat en de relatie die hij heeft met zijn eigenaren.

Bijten of krabben

Een kat kan proberen zijn eigenaar te domineren door agressief gedrag te vertonen, zoals bijten of krabben wanneer u hem probeert te aaien, of door hem een ​​bevel te geven dat hij niet wil opvolgen. Het is echter van cruciaal belang om dit soort gedrag niet te verwarren met eenvoudig spel. Als uw kat bijt zonder enige echte bedoeling om u pijn te doen, is het meer een aanhankelijke vertoning.

Ga op je rug liggen

Sommige katten zullen niet aarzelen om op de rug van hun mens te klimmen om hun controle te tonen. Deze dominante houding kan worden versterkt als de kat agressie vertoont, zoals krabben of bijten op de plek waar hij zit. Het is belangrijk om de grenzen van dit gedrag duidelijk vast te stellen om eventuele problemen te voorkomen.

Hoe te reageren op een dominante kat?

Wanneer een kat de wens uitdrukt om zijn baasje te domineren, is het essentieel om gepast te reageren om te voorkomen dat dit gedrag escaleert. Ten eerste moet u de signalen leren kennen dat uw kat dominantie probeert te tonen en op uw hoede zijn voor variaties in gedrag.

Experts op het gebied van kattengedrag raden over het algemeen aan om straf en fysiek geweld bij katten te vermijden, omdat dit hun agressie zou kunnen aanwakkeren. Gebruik in plaats daarvan positieve bekrachtigingsmethoden om goed gedrag aan te moedigen en vertrouwen bij uw huisdier op te bouwen.

Animal Plus » Wat katten doen als ze hun baasje willen domineren