Kat

Ontdek de kleuren waar katten echt niet tegen kunnen

Lucy De Ruyter

Ontdek de kleuren die katten absoluut niet kunnen uitstaan: een fascinerende ontdekkingstocht!

DE katten zijn dieren met een indrukwekkend nachtzicht, waardoor ze actief kunnen zijn in perioden met weinig licht. Als deze bijzonderheid hen tot doorgewinterde jagers maakt, is het duidelijk dat onze perceptie van kleuren en die van katachtigen verschillen enorm. Dit verschil dat katten ervaren, wordt met name verklaard door de verdeling van fotoreceptoren in hun ogen, maar ook door de evolutie en specifieke behoeften van deze soort. In dit artikel werpen we wat licht op de kleuren die problemen veroorzaken bij katten en de kleuren waar ze echt niet tegen kunnen.

Kleurperceptie bij katten

Om het onderwerp volledig te begrijpen, is het essentieel om te begrijpen hoe katten zien en wat hun kleurenpalet is. In tegenstelling tot wij mensen hebben ze een dichromatisch zicht, wat betekent dat ze slechts twee soorten kleuren onderscheiden: blauwgroene tinten en geelrode tinten. Bovendien is hun gezichtsscherpte minder ontwikkeld dan die van ons, vanwege het lagere aantal zenuwcellen dat geassocieerd is met de ganglia (kegeltjes genoemd) in het netvlies. Dit verklaart waarom katten minder gevoelig zijn voor kleurvariaties en bepaalde details in de wereld om hen heen.

Heldere en opvallende kleuren: in strijd met de katachtige esthetiek

De helderste kleuren, zoals fel roodL’oranje flits of zelfs de Neon roze, hebben over het algemeen een negatieve connotatie voor onze viervoeters. Hoewel katten deze heldere tinten kunnen waarnemen, kan de helderheid ervan vervelend en verontrustend zijn, omdat ze fungeren als een overmatige stimulans die hun sereniteit verstoort.

Helderrood: onbemind bij katten

De kleur rood is een van de minst populaire door katten, omdat ze het moeilijk kunnen onderscheiden! Deze kleur wordt door onze kleine katachtigen gezien als een doffe en neutrale tint, zonder levendigheid of energie. Als u een dominant rood object in huis heeft, vindt uw kat dit misschien niet leuk en vermijdt hij die ruimte misschien liever.

De lichtblauwe tint: dubbele chromatische rand

Hoewel het waar is dat katten bepaalde tinten van het blauwgroene spectrum kunnen onderscheiden, kunnen bepaalde lichte tinten dat ook wel zijn aquatisch waar de turkoois kan hun waarneming verstoren. Deze kleuren, die bijna wit zijn, zijn voor de ogen van katten moeilijk te onderscheiden van grijs en natuurlijk licht, wat verwarring en visueel ongemak kan veroorzaken wanneer ze ermee worden geconfronteerd.

Donkere kleuren: perceptuele barrière voor katten

Hoewel felle kleuren vervelend kunnen zijn voor onze huisdieren, vormen donkere tinten ook echte obstakels voor hun perceptie van de wereld om hen heen. Vooral katten hebben moeite met het onderscheiden van bepaalde donkere tinten, zoals zwart waar de donker bruinwaardoor het voor hen moeilijk kan zijn om hun weg te vinden en zich te oriënteren in de betreffende ruimtes.

Zwart: natuurlijke vijand van katachtigen?

Hoewel katten bekend staan ​​om hun geoptimaliseerde zicht bij weinig licht, blijft de kleur zwart hun stokpaardje. In feite absorbeert het al het licht, waardoor het voor katten moeilijk wordt om objecten of oppervlakken waar te nemen die bij deze kleur horen. Dit geldt vooral in omstandigheden waarin de verlichting al slecht of niet aanwezig is. DE zwart is daarom een ​​tint die bijzonder slecht wordt verdragen door katten, die de neiging hebben gebieden te vermijden waar deze kleur alomtegenwoordig is.

Hoe kunt u de omgeving van uw kat aanpassen aan zijn perceptie van kleuren?

Om het visuele comfort en welzijn van uw kat te maximaliseren, is het belangrijk om bij het ontwerpen van uw woonruimte rekening te houden met hun kleurvoorkeuren. Kies voor zachte en rustgevende tinten, zoals pastelblauw, zeegroen of zelfs beige, wat het meest gewaardeerd zal worden door uw harige metgezel. Vermijd zoveel mogelijk felle en opvallende kleuren die zijn evenwicht kunnen verstoren, evenals overdreven aanwezige donkere tinten die zijn vermogen om zijn omgeving correct waar te nemen zouden kunnen beperken.

Door deze informatie in gedachten te houden en rekening te houden met de kleuraffiniteit van uw kat, bevordert u een betere harmonie tussen hem en zijn omgeving. Onthoud ook dat elk individu uniek is en dat het altijd belangrijk is om de reacties van uw huisdier op verschillende visuele stimuli te observeren om beter aan zijn specifieke behoeften te kunnen voldoen.

Animal Plus » Ontdek de kleuren waar katten echt niet tegen kunnen