Kat

Wat betekent het dat mijn kat veel miauwt en geïrriteerd is?

Lucy De Ruyter

Waarom miauwt mijn kat zoveel en is hij geïrriteerd? Ontdek de betekenis achter het gedrag van je geliefde pluizenbol!

Katten zijn mysterieuze en vertederende dieren, maar soms kan hun gedrag ons raadselachtig lijken. Een van de tekenen dat er iets mis is met onze kat favoriet is een verandering in zijn vocale gedrag en overmatige opwinding. In dit artikel zullen we de mogelijke redenen onderzoeken waarom uw kat mauw veel en is erg opgewonden.

De kat probeert met jou of andere katten te communiceren

Katten gebruiken miauwen om te communiceren met hun baasjes en andere katten. Als uw kat vaker dan normaal miauwt, kan het zijn dat hij uw aandacht ergens op wil vestigen. Van honger tot dorst tot de behoefte aan knuffels, katten hebben uiteenlopende behoeften die ze uiten door middel van hun miauwen.

Miauwen van honger of dorst

 • Honger: Als uw kat plotseling meer gaat miauwen, controleer dan eerst zijn voerbak. Katten worden vaak ongeduldig als de bak leeg is.
 • Dorst: Zorg er, net als bij voer, voor dat uw kat altijd toegang heeft tot een bron van vers water.

Miauwen die een verlangen naar knuffels en aandacht uiten

Sommige katten zijn knuffeliger dan andere, maar de meeste houden ervan om jouw te ontvangen aandacht. Een kat die om deze reden miauwt, zal vaak spinnend bij je in de buurt staan ​​en zal bijzonder aanhankelijk zijn.

De kat is gestrest of angstig

Veranderingen in de omgeving van de kat kunnen bijdragen aan opwinding en meer miauwen. Katten zijn gevoelig voor hun omgeving, en een verhuizing, de komst van een nieuw huisdier of zelfs een familielid dat na een tijdje thuis weer aan het werk gaat, kan tekenen van stress veroorzaken.

Veranderingen in de omgeving

 • In beweging : De adreswijziging kan een bron van overlast zijn voor katten, die zich plotseling in een onbekende omgeving bevinden, met andere geuren en geluiden.
 • Nieuw huisdier: Het introduceren van een andere kat of hond bij u thuis kan spanning en onrust bij uw kat veroorzaken.
 • Terug aan het werk : Als u de laatste tijd veel thuis bent geweest en plotseling weer aan het werk gaat, kan uw kat verlatingsangst ervaren en dit ongemak uiten door overmatig miauwen.

Oplossingen voor een gestresste kat

Om uw kat te helpen stress of angst beter te beheersen, kunt u:

 • Zorg voor een stabiele routine: Stel regelmatige schema’s op voor maaltijden en aandacht.
 • Zorg voor een veilige omgeving: Zorg voor plekken waar hij zich kan verstoppen en in vrede kan rusten, weg van de drukte van het huis.
 • Stimuleer je intellect: Bied hem interactief speelgoed, kattenbomen met schuilplaatsen of zelfs intelligentiespelletjes aan die zijn geest scherp en actief houden.

De kat heeft een medisch probleem

Overmatig miauwen bij katten kan soms een teken zijn van pijn of ongemak. Als uw kat veel blijft miauwen ondanks het feit dat aan zijn behoeften wordt voldaan en de omgeving geschikt lijkt, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen om te bepalen of een gezondheidsprobleem deze opwinding kan veroorzaken.

Miauwen veroorzaakt door pijn

Pijn kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan medische problemen, waaronder:

 • Infecties of ontstekingen (bijvoorbeeld cystitis, stomatitis, artritis)
 • Spijsverteringsstoornissen (bijv. constipatie, enterocolitis)
 • Trauma (bijvoorbeeld accidentele verwondingen, gevechten met andere katten)

Als u vermoedt dat uw kat lijdt, aarzel dan niet om een ​​dierenarts te raadplegen.

Miauwen vanwege stress en angst gerelateerd aan een medisch probleem

Bovendien kunnen de hierboven genoemde gezondheidsproblemen ook stress en angst bij de kat veroorzaken, wat voor extra onrust zal zorgen. Let dus altijd op het welzijn van uw kat.

De kat wordt ouder

De laatste mogelijke oorzaak van overmatig miauwen en rusteloosheid kan het ouder worden van uw kat zijn. Naarmate katten ouder worden, zijn ze vatbaar voor het ontwikkelen van verschillende ziekten en cognitieve stoornissen die vergelijkbaar zijn met die welke wij als mens ervaren, zoals seniele dementie.

Rusteloosheid en moeilijke oriëntatie

Een oudere kat kan moeite hebben zich te oriënteren en zich zijn omgeving te herinneren, wat tot verwarring kan leiden. Deze desoriëntatie kan onrust bij de kat veroorzaken en overmatig miauwen aanmoedigen om zijn weg te vinden of zichzelf gerust te stellen.

Oplossingen voor een ouder wordende kat

Om uw oudere kat met een gerust hart deze periode door te laten komen:

 • Maak uw omgeving toegankelijk: Zorg ervoor dat zwerfvuil, voedsel en water gemakkelijk toegankelijk zijn.
 • Stimuleer zijn zintuigen: Bied hem speelgoed aan dat zijn zicht, gehoor en reuk stimuleert om de effecten van veroudering op deze zintuiglijke vermogens te verminderen.
 • Raadpleeg een dierenarts: Naarmate uw kat ouder wordt, is het van cruciaal belang om regelmatig een controle bij de dierenarts uit te voeren om ouderdomsziekten op te sporen en te voorkomen.

Voortijdig miauwen en overmatige opwinding bij katten kunnen aan verschillende factoren worden toegeschreven. Om uw geliefde kat te helpen, moet u elk van deze mogelijke oorzaken evalueren en uw reactie dienovereenkomstig aanpassen. Aarzel niet om een ​​diergeneeskundige te raadplegen als u zich zorgen maakt over het welzijn van uw kat.

Animal Plus » Wat betekent het dat mijn kat veel miauwt en geïrriteerd is?