Kat

Waarom likt mijn kat mijn neus?

Lucy De Ruyter

De fascinerende redenen achter het likgedrag van mijn kat: Waarom mijn neus de ultieme doelwit is!

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom uw lieve viervoeter zo graag uw neus likt? Dit gedrag lijkt misschien vreemd en laat u met veel vragen achter. Zoek niet verder, deze gids geeft je alle belangrijke uitleg om deze manie van onze kattenvrienden beter te begrijpen.

Het sociale aspect achter een likkende kat

Wederzijdse verzorging, of allogrooming, is typisch gedrag bij katten als ze een nauwe band met elkaar hebben. Door elkaar te verzorgen bouwen katten een band op, tonen ze genegenheid en verminderen ze mogelijk ook stress. Dus als een kat je neus likt, betekent dit dat hij je als een belangrijk lid van zijn familie beschouwt! Het is dus een bewijs van liefde en vertrouwen dat je alleen maar als een compliment mag beschouwen.

Een verzoening voor hem en voor jou

Terwijl ze groeien, worden kittens vaak door hun moeder gelikt, vooral om ze te verzorgen, de spijsvertering te stimuleren, maar ook om ze te kalmeren en gerust te stellen. Door uw neus te likken, repliceert uw kat waarschijnlijk gedrag dat hij al sinds jonge leeftijd kent. Deze handeling geeft hem zeker troost en kan zelfs een gunstig effect op jou hebben, omdat de likbewegingen als een streling werken en je daardoor kunnen ontspannen.

Geuren, een sleutelelement voor uw kat

Katten hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en gebruiken hun reukvermogen om hun omgeving beter te begrijpen. Als uw kat geïnteresseerd lijkt in uw neus, komt dat waarschijnlijk omdat hij daar verschillende geuren kan detecteren, waaronder geuren die verband houden met voedsel of zelfs met andere dieren. Je neus likken, uw kat probeert daarom deze specifieke geuren te identificeren met als doel meer over jou en de dingen om je heen te leren.

Overal je neus in steken… letterlijk

Weet dat katten hun neus ook gebruiken om voorwerpen te ruiken en hun huis te verkennen, vooral als er iets nieuws is of als ze nieuwsgierig zijn. Ze doen dit om te beoordelen of het object bekend of bedreigend is, of gewoon om een ​​natuurlijke nieuwsgierigheid te bevredigen. Daarom is het niet ongebruikelijk dat katten komen snuffelen en soms het gezicht van hun meester likken om te bestuderen en te verwerken wat er tijdens uw afwezigheid is gebeurd!

Hygiëne: een belangrijk punt

Katten hechten veel belang aan hun persoonlijke hygiëne, zoals blijkt uit de vele uren die ze elke dag besteden aan het likken en verzorgen van hun vacht.

In sommige gevallen kan uw kat uw neus likken om u te ‘schoonmaken’. Katten hebben de neiging te denken dat alles wat met hen in aanraking komt, schoon moet zijn. Het kan dus zijn dat uw kat u een plezier wil doen proberen de onzuiverheden die hij op je gezicht ziet te verwijderen.

Wat te doen als het ooit storend wordt?

Het is echter belangrijk op te merken dat dit gedrag, hoewel schattig aan de oppervlakte, mogelijk problemen kan veroorzaken als u allergisch bent voor kattenspeeksel of gewoon bezorgd bent over de hygiëne. Hier zijn enkele suggesties om met deze situatie om te gaan zonder uw partner bang te maken:

  • Creëer een barrière door een kussen tussen u en uw kat te plaatsen als u naast elkaar zit, om te voorkomen dat hij rechtstreeks uw gezicht bereikt.
  • Ontwikkel een relatie die gebaseerd is op spel in plaats van op te nauw lichamelijk contact: geef de voorkeur aan momenten waarop u samen speelt met ballen, plumeaus of andere accessoires die uw kat waarschijnlijk zullen vermaken.
  • Leer meer over positieve bekrachtigingstechnieken, zoals clickertraining, om dit gedrag bij uw huisdier geleidelijk te ontmoedigen.

Het feit dat uw kat uw neus likt, toont vervolgens zijn genegenheid en vertrouwen jegens u aan, maar onthult ook zijn behoefte om meer over jou en je omgeving te leren via zijn reukvermogen. Mocht dit voor u toch vervelend blijven, dan is het mogelijk om door goede communicatie en een positieve benadering grenzen te stellen bij uw dier.

Animal Plus » Waarom likt mijn kat mijn neus?