Ontdek welke vruchten uw hond kan eten en welke schadelijk voor hem zijn

Lucy De Ruyter

Ontdek de verborgen smaken: welke vruchten zijn veilig voor uw trouwe viervoeter en welke kunnen schadelijk zijn?

Als hondeneigenaar weet u waarschijnlijk al dat bepaalde voedingsmiddelen gevaarlijk zijn voor onze dierenvrienden. Maar hoe zit het met fruit? Kan een van deze gunstig zijn voor de gezondheid van uw trouwe viervoeter? In dit artikel onderzoeken we welke vruchten uw hond veilig kan eten en welke u moet vermijden.

Fruit goedgekeurd voor honden: welke zijn veilig?

Veel soorten fruit zijn niet alleen veilig voor honden, maar ze zijn ook een bron van essentiële vitamines en mineralen. Hier zijn enkele vruchten die u met uw hond kunt delen:

 • Appels : Rijk aan vezels en vitamine C, appels zijn een geweldige snack voor honden. Verwijder eenvoudigweg de zaden en de kern voordat u ze aan uw huisdier geeft.
 • Bananen : Bananen zijn rijk aan kalium en vitamine B6 en C. Ze zijn voor honden gemakkelijk verteerbaar, maar bevatten ook veel suiker. Zorg er dus voor dat je het niet te vaak geeft.
 • Bosbessen : Deze kleine bessen zitten vol antioxidanten en voedingsstoffen die het hart en de neurologische gezondheid van uw hond ten goede komen. Ze houden over het algemeen van een zoete en lichtzure smaak.
 • Cassis : Net als bosbessen zijn zwarte bessen rijk aan antioxidanten en helpen ze het immuunsysteem van uw huisdier te versterken.
 • Bramen : Ze bevatten vitamine A, C en K en vezels, waardoor ze een gezond tussendoortje zijn voor onze hondenvrienden. Pas echter op dat u het niet overdrijft, omdat ze bij overmatig gebruik diarree kunnen veroorzaken.
 • Frambozen : Zoet en caloriearm, frambozen zijn een ideale zomertraktatie voor uw hond. Ze zijn rijk aan vitamines en antioxidanten, maar geef ze met mate, want ze bevatten ook wat suiker en xylitolzuur, wat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn.
 • Aardbeien : Ze zijn heerlijk en voedzaam voor honden, zolang je de bladeren maar verwijdert en de aardbeien in kleine stukjes snijdt om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Fruit dat absoluut vermeden moet worden voor honden

Ander fruit wordt niet aanbevolen voor honden en kan zelfs giftig voor hen zijn. Hier zijn enkele van de vruchten die u het beste buiten het bereik van onze metgezellen kunt houden:

 • Druiven en rozijnen : Deze kleine bessen kunnen bij honden ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder levensbedreigend nierfalen. Het is belangrijk om nooit druiven of rozijnen aan uw hond te geven.
 • Citrus : Sinaasappelen, grapefruits en citroenen bevatten veel zuren die bij honden maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Bovendien bevatten de schillen en zaden van citrusvruchten essentiële oliën die giftig zijn voor onze dieren.
 • Kersen : Hoewel het vruchtvlees van kersen over het algemeen veilig is voor honden (hoewel een beetje zoet), bevatten de pitten, bladeren en stengels een giftige stof genaamd cyanide. Het is daarom beter om geen kersen aan uw huisdier te geven.
 • Advocaten : Persin, een stof die voorkomt in avocado’s, kan bij sommige honden spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen en meer vocht in de borst veroorzaken.

Hoe introduceer je fruit in het dieet van je hond?

Als u besluit gezond fruit in het dieet van uw hond op te nemen, is het belangrijk om dit geleidelijk te doen om maagklachten te voorkomen. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen:

 1. Begin met kleine hoeveelheden: introduceer langzaam fruit in het dieet van uw hond door hem eerst een kleine portie te geven, en verhoog vervolgens geleidelijk de hoeveelheid als alles goed gaat.
 2. Houd de reacties van uw hond in de gaten: Elke hond is anders en kan anders reageren op verschillende soorten fruit. Houd uw huisdier nauwlettend in de gaten op tekenen van ongemak, zoals braken of diarree. Als dit gebeurt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.
 3. Geef af en toe fruit als traktatie: Honden mogen niet meer dan 10% van hun dagelijkse calorieën uit snoepjes of voedingssupplementen halen. Fruit bevat veel suiker, dus het is het beste om ze met mate te consumeren.

Tip voor het geven van fruit aan honden:

Als uw hond geen fan lijkt te zijn van fruit in zijn natuurlijke vorm, probeer hem dan eens fruitpuree zonder toegevoegde suiker te geven of kleine stukjes fruit in te vriezen, wat een verfrissende traktatie zal zijn voor de zomer.

Gezonde alternatieven voor honden met gevoeligheden of allergieën voor fruit

Sommige honden kunnen gevoelig of allergisch zijn voor fruit. In deze gevallen zijn er nog steeds manieren om voedingssupplementen aan uw hond aan te bieden zonder spijsverteringsproblemen te veroorzaken. Hier zijn enkele alternatieven:

 • Groenten : Groenten zoals wortels, groene erwten of broccoli zijn geweldige lekkernijen voor honden. Ze bevatten weinig calorieën en veel vitamines en mineralen.
 • Gemalen lijnzaad : Dit ingrediënt kan aan de voeding van uw hond worden toegevoegd om een ​​extra boost aan omega-3-vetzuren te geven, die bijdragen aan het behoud van een gezonde huid en vacht.
 • Specifieke voedingssupplementen voor honden : Voedingssupplementen die speciaal voor huisdieren zijn ontworpen, kunnen uw hond voorzien van de vitamines en mineralen die hij nodig heeft, zonder de suikerinname uit fruit. Praat met uw dierenarts om erachter te komen welke opties beschikbaar en geschikt zijn voor uw huisdier.

Het is altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen voordat u nieuwe voedingsmiddelen in het dieet van uw hond introduceert. Zij kunnen u begeleiden naar de veiligste en meest voedzame keuzes voor uw huisdier, rekening houdend met hun specifieke behoeften.

Animal Plus » Ontdek welke vruchten uw hond kan eten en welke schadelijk voor hem zijn