Moet u uw hond gekookte of rauwe botten geven? Dit is wat een expert aanbeveelt

Lucy De Ruyter

De waarheid over het voeren van botten aan uw hond: een expert onthult wat u echt moet weten

In de wereld van hondenbezitters, is er altijd een debat over de vraag of we gekookte of rauwe botten aan onze metgezellen moeten geven. Dit artikel geeft u een overzicht van de adviezen en aanbevelingen die a deskundige op het gebied van diervoeding zodat uw hond zonder risico’s ten volle kan genieten van zijn kauwsessies.

Keuzes voor rauwe en vlezige botten

De deskundige in kwestie raadt ten zeerste de voorkeur aan rauwe, vlezige botten. Deze botten zijn bedekt met vlees, wat ze qua voedingswaarde interessant maakt voor honden, terwijl ze er plezier aan beleven om ze te eten. Voorbeelden van vlezige botten zijn die van kippenruggen, dijen en vleugels, evenals enkele karkassen van pluimvee.

De voordelen van rauwe, vlezige botten voor honden

Het is belangrijk om de vele voordelen te benadrukken die dit soort botten bieden voor de voeding van honden:

 • Beveiliging : Rauwe botten vormen over het algemeen minder risico op letsel vergeleken met gekookte botten, omdat ze bij het gebeten geen scherpe splinters veroorzaken.
 • Voeding : Het vlees en het slachtafval op rauwe botten vormen een belangrijke bron van eiwitten, vitamines en mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid van honden.
 • Mondhygiëne : Rauwe, vlezige botten helpen de tanden van uw hond schoon te maken door de speekselvloed te stimuleren, wat de opbouw van tandsteen en bacteriën helpt voorkomen.

Het is echter van cruciaal belang om altijd toezicht te houden op uw hond wanneer hij op een bot kauwt, om elk risico op verstikking of letsel te voorkomen.

Het gevaar van gekookte en broze botten

Aan de andere kant benadrukt de deskundige de risico’s verbonden aan gekookte botten. Deze botten hebben de neiging uiteen te vallen in kleine, scherpe stukjes die inwendig letsel bij de hond kunnen veroorzaken. Mogelijke gevolgen zijn onder meer darmperforaties, obstructies en zelfs ernstige infecties die tot spoedeisende chirurgische ingrepen leiden.

Enkele alternatieven om de gevaren van gekookte botten te vermijden

Als u uw hond toch gekookte botten wilt geven, kies dan volgens onze deskundige voor bepaalde soortenrauwe beenmergbotten zoals rundvlees, minder kans om in gevaarlijke scherven in te breken. Het is echter belangrijk om de consumptie van deze alternatieven te matigen om voedingsonevenwichtigheden of spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Inclusief ander rauw voedsel in het dieet van uw hond

Naast rauwe en vlezige botten is er een ruim assortiment voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de gezondheid van uw hond, vooral in een aanpak genaamd “BARF” (Biologically Appropriate Raw Food), die bestaat uit het aanbieden van een rauw dieet. Onder deze voedingsmiddelen zijn:

 • Rauwe groenten rijk aan vezels zoals courgette of sperziebonen
 • Rauw vlees van verschillende dierlijke bronnen: kip, kalkoen, rundvlees, enz.
 • Orgaanvlees zoals lever, nieren en hart
 • Bepaalde vruchten in kleine hoeveelheden

Om deze overgang naar een dieet bestaande uit botten en andere rauwe producten goed te kunnen begeleiden, is het raadzaam om een ​​adviesgesprek te voeren dierenartsof zelfs een specialist in diervoeding, om de beste strategie voor uw hond vast te stellen en elk risico op intoleranties of allergenen te vermijden.

Let op gevaarsignalen wanneer uw hond botten consumeert

Of het nu gaat om gekookte of rauwe botten, het is belangrijk om de inname van botten door uw hond zorgvuldig te controleren om mogelijke problemen snel op te sporen. Hier zijn een paar Waarschuwingstekens die niet over het hoofd mag worden gezien:

 • Moeilijkheden met eten of slikken
 • Stinkende adem
 • Bloeding uit de mond
 • Braken, diarree of constipatie

Als uw hond een van deze symptomen vertoont, is het absoluut noodzakelijk om snel een dierenarts te raadplegen om mogelijke complicaties te voorkomen.

Voor de meest fijnproever: een smakelijk recept geschikt voor honden

Om zaken met plezier te combineren, is hier een eenvoudig en heerlijk recept dat u kunt bereiden om uw partner tevreden te stellen:

Rauwe garnalen- en groentekom voor honden

 1. Meng in een kom gepelde rauwe garnalen met gekookte courgette in kleine stukjes gesneden, evenals een handvol gekookte sperziebonen.
 2. Voeg een paar druppels lijnzaadolie toe om te profiteren van de voordelen ervan voor de vacht en huid van uw hond.
 3. Serveer dit preparaat direct aan uw hondje en kijk naar zijn enthousiaste reactie! En vergeet niet om uw ervaringen en uw eigen smakelijke recepten voor honden te delen in de reacties hieronder.

Rauwe, vlezige botten hebben de voorkeur om uw hond een aangename en veilige kauwsessie te bieden. Vergeet niet om regelmatig een dierenarts of dierenvoedingsdeskundige te raadplegen om het welzijn van uw viervoeter te waarborgen.

Animal Plus » Moet u uw hond gekookte of rauwe botten geven? Dit is wat een expert aanbeveelt