Kat

Hoeveel uur slaapt een kat per dag? Zoek uit of het normaal is dat hij zo lang slaapt

Lucy De Ruyter

De slaapgewoonten van katten onthuld: Ontdek of het normaal is dat jouw kat zoveel uur per dag slaapt!

DE katten staan ​​bekend als echte slapers. Het lijkt er misschien op dat onze kattenvrienden een groot deel van hun leven slapend doorbrengen. Maar hoeveel uur slaapt een kat per dag precies en wat is normaal qua slaapduur voor deze dieren? In dit artikel ontdekken we de verschillende slaapfasen bij katten, de invloed van hun omgeving op hun slaapkwaliteit en hoe dit hun gezondheid beïnvloedt.

Kattenslaap: tussen legendes en realiteit

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slapen katten geen 20 uur per dag. De realiteit is anders. Er is aangetoond dat de gemiddelde slaapduur van een kat varieert over het algemeen tussen 12 en 16 uur per dag, met mogelijke variaties afhankelijk van de leeftijd, fysieke activiteit en temperament van het dier.

De verschillende fasen van kattenslaap

Gedurende de dag zal onze katachtige vriend verschillende slaapfasen ervaren waardoor hij effectief kan rusten. Wij kunnen onderscheiden:

  • Lichte slaap: deze fase vertegenwoordigt ongeveer 70% van de rusttijd van de kat. Tijdens deze periode zijn de spieren ontspannen, zijn de ogen half gesloten en reageren de oren op omgevingsgeluiden. Het is een herstelslaap die het dier voorbereidt op mogelijk gevaar of prooi.
  • Diepe slaap: deze fase vertegenwoordigt slechts 30% van de slaaptijd van de kat. De spieren ontspannen zich volledig en de reacties op externe geluiden zijn minder levendig. Tijdens deze periode werken de hersenen op volle capaciteit om bepaalde gifstoffen te elimineren en wordt het geheugen georganiseerd om een ​​betere coördinatie van bewegingen mogelijk te maken.

De invloed van leeftijd op de slaapduur

De hoeveelheid slaap die een kat nodig heeft, is afhankelijk van zijn leeftijd. Inderdaad :

  • Kittens slapen veel meer dan volwassenen en brengen ongeveer 20 uur per dag door met slapen. Slaap is essentieel voor hun groei en ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal.
  • Volwassen katten hebben over het algemeen 12 tot 16 uur slaap per dag nodig. Deze duur kan enigszins variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van hun fysieke activiteit, ras en temperament.
  • Ten slotte zullen oudere katten ook de neiging hebben om meer te slapen dan volwassenen, met een gemiddelde van maximaal 18 uur per dag. Net als bij kittens zorgt de slaap ervoor dat het lichaam kan herstellen en weer op krachten kan komen om de gevaren van het dagelijks leven beter het hoofd te kunnen bieden.

De rol van het milieu op de slaap van katten

De omgeving waarin uw katachtige metgezel leeft, heeft een directe invloed op de kwaliteit en duur van de slaap. Het is daarom van cruciaal belang om uw woonruimte zo in te richten dat er een sfeer ontstaat die bevorderlijk is voor ontspanning en rust.

Creëer een gezellige slaapplek

Om uw kat in alle comfort te laten slapen, is het belangrijk om hem een ​​plek te bieden waar hij zich veilig en comfortabel voelt. Je kunt bijvoorbeeld een zacht kussen of een dik vloerkleed in een speciaal voor hem ontworpen mandje leggen, zodat hij daar lekker kan liggen en ongestoord kan genieten van een dutje.

Zorg voor een aangename temperatuur in de kamer

Katten zijn erg gevoelig voor temperatuurschommelingen en geven vaak de voorkeur aan een tamelijk warme omgeving. Zorg voor een comfortabele omgevingstemperatuur in de kamer waar uw huisdier graag slaapt, en zorg ervoor dat er geen tocht en buitensporige thermische variaties zijn die de slaap kunnen verstoren.

Respecteer je biologische ritmes

Het is belangrijk om het biologische ritme van uw kat te respecteren, vooral wat betreft de slaapuren. Als schemerige dieren hebben katten de bijzonderheid dat ze zowel overdag als ‘s nachts actief kunnen zijn. Het is daarom normaal dat ze op verschillende tijdstippen van de dag slapen en je moet ze niet onnodig storen als ze rusten.

Kattenslaap, indicator van zijn gezondheid

DE slaap is een essentieel element voor het welzijn en de gezondheid van uw kat. Door goede rust kan het dier namelijk beter weerstand bieden aan verschillende aanvallen van buitenaf (virussen, parasieten, enz.) en zijn vermogen om te herstellen van mogelijke ziekten bevorderen. Bovendien helpt een goede nachtrust ook om een ​​gezond gewicht te behouden, waardoor problemen in verband met overgewicht bij katten worden vermeden.

Verstoorde slaap: tekenen waar u op moet letten

Als uw kat abnormaal slaapt of als u veranderingen in zijn slaappatroon opmerkt, kan dit een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Mogelijke oorzaken zijn onder meer:

  • Chronische pijn, zoals artritis of spijsverteringsstoornissen, die het rusten moeilijk kunnen maken en tot een langere slaapduur kunnen leiden.
  • Angst en stress, die de lichte slaap kunnen verstoren en de slaapkwaliteit van een kat aanzienlijk kunnen verminderen.
  • Infecties, zoals virusziekten, gaan vaak gepaard met koorts en kunnen bij huisdieren overmatige slaperigheid veroorzaken.

Het is daarom essentieel om alert te zijn op het gedrag van uw kat tijdens zijn slaap, om eventuele abnormale signalen te kunnen opmerken en snel te kunnen handelen om zijn gezondheid te behouden. Aarzel niet om een ​​dierenarts te raadplegen als u zich zorgen maakt over de slaapgewoonten van uw katachtige metgezel.

Animal Plus » Hoeveel uur slaapt een kat per dag? Zoek uit of het normaal is dat hij zo lang slaapt