Hier zijn de 5 redenen waarom uw hond u volgt naar het toilet

Lucy De Ruyter

De verborgen waarheid onthuld: waarom uw trouwe viervoeter u altijd achtervolgt naar het kleinste kamertje

Je hebt het vast al gemerkt: zodra je de badkamer binnenkomt, volgt onze trouwe viervoeter ons zonder aarzeling. Natuurlijk kan het soms leuk en schattig zijn, maar het is niet alleen maar speels gedrag. Er zijn verschillende redenen, zowel biologisch als psychologisch, die verklaren waarom uw hond ervoor kiest om u naar het toilet te vergezellen.

Het roedelinstinct en het verlangen naar nabijheid

In het wild leven honden in roedels en worden ze voortdurend omringd door hun soortgenoten. Dit groepsleven bevordert hun voortbestaan, omdat ze elkaar in moeilijke tijden kunnen steunen. Uw hond beschouwt u en uw gezin zeker als zijn nieuwe “roedel” en heeft daarom de gewoonte aangenomen om onder alle omstandigheden dicht bij zijn leden te blijven. Bovendien, de hechte band die hij met jou opbouwt creëert in hem een ​​constante behoefte aan nabijheid.

De zoektocht naar veiligheid

Ditzelfde roedelinstinct dat ervoor zorgt dat uw hond altijd dicht bij u wil blijven, houdt ook verband met de behoefte aan veiligheid. In het wild beschermt de directe aanwezigheid van zijn roedelgenoten hem tegen verschillende gevaren. Deze reflex manifesteert zich ook als uw huisdier u volgt naar het toilet. Bij het beoordelen van deze context, hij kan inschatten dat er in uw huis een potentieel gevaar bestaatvandaar zijn aanwezigheid om u te beschermen.

Nieuwsgierigheid en spel

Er wordt vaak gezegd dat “nieuwsgierigheid de kat doodde”, maar dit geldt ook voor honden! Dit laatste vertegenwoordigt een sleutelelement in hun dagelijks leven. Door de wereld om hen heen te verkennen, krijgen ze een beter inzicht in hun omgeving en raken ze vertrouwd met de objecten, plaatsen en andere dieren om hen heen. Het is dus geen wonder dat deze natuurlijke nieuwsgierigheid ontstaat als het erom gaat je te volgen in een heel specifieke kamer.

Interactief spel of onzin?

Als uw hond uw aanwezigheid in de badkamer associeert met een leuke situatie, kan hij in de verleiding komen om van het toilet een speeltuin te maken. dit gedrag kan gevaarlijk voor hem zijn, omdat verschillende huishoudelijke producten giftige stoffen kunnen bevatten. Als je ze ver buiten zijn bereik hebt bewaard, weerhoudt niets hem ervan het moment ten volle te benutten om wat kattenkwaad uit te halen (je zult dan waakzaam moeten zijn).

Verlatingsangst

Sommige honden lijden aan angstgevoelens wanneer ze gescheiden zijn van hun baasjes, waardoor ze hen overal kunnen volgen. Als je merkt dat de jouwe je nooit loslaat, ook niet als je naar het toilet gaat, is de kans groot dat hij last heeft van verlatingsangst. Om uw huisdier te helpen deze moeilijkheid te overwinnen, kan het nuttig zijn om: raadpleeg een professionele hondentrainer om een ​​geschikt leer- en empowermentprogramma te implementeren.

Beperk manifestaties van stress bij honden

Om de tekenen van verlatingsangst te verminderen, zijn er verschillende benaderingen die kunnen worden gevolgd:

  • Stimuleer niet te veel afhankelijkheid (bijvoorbeeld: geen toegang tot het bed toestaan).
  • Voer regelmatige routines uit die de hond kunnen helpen zijn omgeving beter te begrijpen en zich veilig te voelen.
  • Werk aan hun zelfmanagement en controle, bijvoorbeeld door ‘blijf’- of ‘zit’-training.

Positieve bekrachtiging

Het kan zijn dat uw partner u ook naar het toilet wil volgen om uw aandacht of zelfs bevrediging te trekken. Als je al hebt toegegeven aan hun eisen terwijl je in die kamer was, zullen ze die plek associëren met beloningen en zullen ze uiteraard proberen daar met je terug te keren. Ook al lijkt dit gedrag onschuldig, het zou beter zijn om de methoden ervan te herzien om te voorkomen dat uw aanwezigheid in deze ruimte systematisch gekoppeld wordt aan de aandacht die u schenkt.

Destabiliseer dit gedrag: onverschilligheid is vereist

Kies voor onwetendheid door geen aandacht te schenken aan zijn smeekbeden. Tijdens de eerste pogingen zal uw hond aandringen, maar hij zal snel beseffen dat hij niets zal krijgen en zal het gedrag opgeven.

Een oplossing: geef de voorkeur aan routine in huis

Om uw huisdier te leren dat routinematig volgen in de badkamer niet nodig is, kunt u binnen uw huishouden routines opzetten. Bijvoorbeeld :

  • Geef hem een ​​specifieke rustplaats als je op het toilet bent (een deken of kussen kan als keu dienen).
  • Vraag hem om te gaan zitten of ‘blijven’ voordat hij de kamer binnengaat, en nodig hem vervolgens uit om met een specifiek commando mee te doen.
  • Beloon hem als hij deze instructies opvolgt en moedig hem geleidelijk aan onafhankelijker te worden.

Al deze belangrijke elementen kunnen worden aangepast aan uw wensen en die van uw hondgenoot. Uiteindelijk gaat het erom dat u begrijpt waarom uw hond u naar het toilet volgt en dat u de stappen neemt die het beste bij zijn persoonlijkheid en opvoeding passen!

Animal Plus » Hier zijn de 5 redenen waarom uw hond u volgt naar het toilet