Dit is wat honden voelen tijdens de vakantie

Lucy De Ruyter

Hondenparadijs: De onvergetelijke vakantie-ervaring van jouw trouwe viervoeter

Wanneer de feestdagen naderen, bereiden we ons voor om dit te vieren met onze familie en vrienden. Maar hoe zit het met onze viervoeters? Voelen honden tijdens deze feestperiode ook emoties? Laten we samen ontdekken wat er in de hoofden van onze metgezellen omgaat.

Het plezier van delen

Honden zijn sociale wezens, en ze hechten veel waarde aan de tijd die ze met hun menselijke familie doorbrengen. De opwinding rond de feestdagen treft ook onze hondengenoten, die de vrolijke stemming van hun baasjes voelen en graag willen meedoen.

De feestelijke sfeer

Tijdens de feestdagen kan het nog leuker voor ze zijn als ze de vrolijke en kleurrijke decoraties komen ontdekken, of als ze plezier beleven aan het uitpakken van hun eigen, speciaal ingepakte cadeautjes. Insgelijks, Het zien van plezier en plezier bij hun baasjes versterkt de band tussen de hond en zijn gezin.

Stress bij honden tijdens de vakantie

Voor sommige honden kan de vakantie echter ook een stressvolle tijd zijn. Deze momenten brengen vaak veranderingen in hun dagelijkse omgeving met zich mee:

 • Woondecoratie (slingers, boom, etc.)
 • Vaker bezoek van vrienden en familie
 • Lawaai en commotie vanwege de festiviteiten

De meest gevoelige honden kunnen zich dus overweldigd voelen door al deze veranderingen en nieuwe opwinding. Het is daarom essentieel om tijdens deze periode bijzondere aandacht te besteden aan hun welzijn.

Hoe herken je stress bij een hond?

Tekenen van stress kunnen van hond tot hond verschillen, maar er zijn bepaalde gedragingen die uw aandacht moeten trekken:

 • Tremoren of rusteloosheid
 • Overmatig hijgen of herhaaldelijk geeuwen
 • Vermijd contact met bepaalde mensen of situaties
 • Over zichzelf heen hurken of een opgerold houding aannemen
 • Verlies van eetlust

Winterdepressie bij honden

Honden kunnen ook een vorm van seizoensdepressie ervaren, veroorzaakt door gebrek aan licht in de winter.. Dit kan hen lusteloos of verdrietig maken, en minder geïnteresseerd in hun gebruikelijke activiteiten. Als u denkt dat uw hond last heeft van winterblues, aarzel dan niet om uw dierenarts te raadplegen voor advies over hoe u hem kunt helpen en eventueel een passende behandeling kunt aanbieden.

Gelukkig buiten

Dagelijkse uitstapjes en spelen zijn uiterst belangrijk voor het welzijn van onze hondengenoten. In de winter is het essentieel om deze activiteiten voort te zetten, ook als het weer niet altijd goed is. Je kunt hun wandelingen aanpassen aan het weer en bied binnenspellen aan om hun geest te stimuleren en verveling te voorkomen.

Vuurwerkangst

De eindejaarsfeesten gaan vaak gepaard met vuurwerkshows, wat voor onze viervoeters een bron van angst kan zijn.

Angst voor harde geluiden

Honden hebben een sterk ontwikkeld gehoor en sommige kunnen bijzonder gevoelig zijn voor luide, onvoorspelbare geluiden zoals vuurwerk en andere explosies, waardoor ze angst en soms zelfs paniekaanvallen.

Hoe help je je hond tijdens vuurwerk?

Om het comfort van uw hond te garanderen tijdens een vuurwerkshow (bijvoorbeeld voor oudejaarsavond), volgen hier enkele tips:

 • Haal hem eruit voordat de festiviteiten beginnen, zodat hij kan sporten en zijn zaken kan doen.
 • Sluit ramen en luiken om geluid van buitenaf te minimaliseren.
 • Geef uw hond een veilige ruimte waar hij kan schuilen als hij daar behoefte aan heeft (een bench, een hoek met kussens, enz.).
 • Bezorg hem met spelletjes of lekkernijen om zijn aandacht af te leiden van het lawaai en hem het moment met iets positiefs te laten associëren.
 • Blijf zelf kalm, zodat u uw eigen angst niet op uw hond overbrengt. Vermijd ook om uw hond te veel te troosten, met het risico het idee te bevestigen dat er inderdaad een reden is om bang te zijn.

De eindejaarsvakantie staat synoniem voor vreugde, maar uw hond kan soms bepaalde emoties ervaren zoals stress, angst of verdriet. Het is belangrijk om met deze gevoelens rekening te houden om uw hond een onvergetelijke en rustige vakantie te bieden.

Animal Plus » Dit is wat honden voelen tijdens de vakantie