Dit is de reden waarom uw hond zich omdraait voordat hij naar bed gaat

Lucy De Ruyter

Waarom draait uw trouwe viervoeter zich altijd om voordat hij gaat slapen? Ontdek het geheim achter dit schattige ritueel van uw hond.

Velen van jullie vragen zich af wat deze vreemde gewoonte van je trouwe viervoeter is. keer om vlak voordat u gaat slapen. Is het een instinctief ritueel? Gedrag dat verband houdt met de bescherming van zijn grondgebied? Een simpele kwestie van comfort? Ontdek de verklaringen achter dit verbazingwekkende fenomeen.

De verbinding met hun hondenvoorouders

Honden zijn directe afstammelingen van wolven en veel kenmerken en gedragingen worden geërfd van hun voorouders. De meeste experts zijn dus van mening dat de oorsprong van deze manie ligt keer om gaat terug naar de tijd toen hun voornaamste zorg de overleving in de natuur.

Creëer een veilige en comfortabele slaapruimte

In het wild moesten wolven en andere leden van de hondachtige familie weten dat ze veilig konden slapen. Door in een cirkel rond hun rustgebied te lopen, konden ze potentiële bedreigingen – zoals insecten of slangen – opmerken en wegjagen, en een duidelijke grens afbakenen voor andere dieren in de groep. Bovendien maakte dit feit het ook mogelijkegaliseer de grondwaarbij gras, takken en andere elementen worden verpletterd die hun slaap kunnen verstoren.

Bescherming van het grondgebied

Door rondjes te draaien voordat hij naar bed gaat, kan uw hond ook zijn territorium markeren. De klieren in de buurt van de poten laten feromonen vrij wanneer ze worden geactiveerd door wrijving tegen de grond, waardoor andere honden worden gewaarschuwd dat dit gebied gereserveerd is.

Alternatieve verklaringen en nieuwe theorieën

Hoewel de meeste deskundigen het eens zijn over het verband tussen de slaapgewoonten van uw hond en die van zijn wilde voorouders, trekken ook andere hypothesen de aandacht van onderzoekers.

Het gevoel van de wind en de geuren

Sommige deskundigen suggereren dat honden dat wel kunnen als ze in een cirkel draaien zich in de beste positie bevinden, afhankelijk van de richting van de wind, om de omringende geuren zo goed mogelijk op te vangen. Het zou dus beter in staat zijn om mogelijke gevaren, zoals de aanwezigheid van een indringer of prooi, te detecteren.

Comfortrituelen en persoonlijkheid van elk dier

Laten we niet vergeten dat onze hondenvrienden, net als wij, hun eigen persoonlijkheid en hun kleine eigenaardigheden hebben. Voor sommigen van hen kan deze routine daarom verband houden met eenvoudig gedrag dat erop gericht is zichzelf te troosten.

  • Er wordt gezegd dat bepaalde hondenrassen bijzonder bedreven zijn in dit soort gedrag, met name terriers die zijn gefokt voor het graven van holen en het elimineren van ongedierte.
  • Honden die op straat hebben geleefd of zijn geadopteerd, kunnen ook in cirkels rennen vanwege angst en stress die verband houden met hun voorheen onzekere omgeving.
  • Dit kan voor de hond ook een manier zijn om uw aandacht te trekken, vooral als hij zich plotseling omdraait als u met iets anders bezig bent. Het verlangen van het dier naar erkenning wordt vaak onderschat.

Wanneer moet u een dierenarts raadplegen?

Hoewel deze gewoonte onschuldig lijkt, is het belangrijk om waakzaam te blijven over veranderingen in het gedrag van uw huisdier. Er zijn zelfs enkele signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om een ​​afspraak te maken met een professional.

Pijn of angst

Een hond die dwangmatig rondjes draait zonder te kunnen gaan liggen – vooral als hij dit talloze keren doet – kan last hebben van gewrichtspijn, angst of neurologische problemen. Raadpleeg snel een dierenarts om deze hypothesen uit te sluiten.

Te lange wandelingen

Als u dit gedrag opmerkt na lange wandelingen of zware inspanning, kan dit een teken zijn dat uw hond meer rust nodig heeft of dat zijn spieren strak zijn.

Herhaald gedrag

Als uw hond dit ritueel plotseling overneemt terwijl hij het nog niet eerder deed, of als hij het overmatig gaat doen, kan dit duiden op een verandering in iemands omgeving of gezondheid. Het is ook belangrijk op te merken hoe vaak hij zich overgeeft aan deze manie.

Ronddraaien voor het slapengaan kan vele verklaringen hebben die verband houden met het voorouderlijke gedrag van het dier, maar ook met zijn persoonlijkheid en gewoonten. Als hondeneigenaar is het essentieel om naar uw metgezel te luisteren en voor hem te zorgen om een ​​bevredigend en gelukkig leven te garanderen.

Animal Plus » Dit is de reden waarom uw hond zich omdraait voordat hij naar bed gaat