Kat

Waarom trilt mijn kat als ze slaapt? Hier is het antwoord

Lucy De Ruyter

De mysterieuze wereld van trillende katten ontrafeld: ontdek waarom jouw pluizige vriendje trilt als hij slaapt!

De wereld van dromen is fascinerend en mysterieus, zowel voor de mens als voor onze viervoeters! Als u een katteneigenaar bent, heeft u uw kleine metgezel misschien al geobserveerd licht trillen tijdens het slapen. Hoewel dit in eerste instantie misschien verontrustend lijkt, is het meestal volkomen normaal gedrag. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom uw kat kan trillen tijdens het slapen.

Natuurverschijnsel of medische aandoening?

Als we onze katten zien trillen in hun slaap, is het legitiem om ons af te vragen over dit fenomeen. Is dit een eenvoudig gedrag dat verband houdt met hersenen en omgeving, of moeten we een dierenarts raadplegen om te controleren of hij geen onderliggend medisch probleem heeft? Er zijn verschillende oorzaken die deze nachtelijke trillingen kunnen veroorzaken.

Slaapfasen

Net als mensen maken katten verschillende dingen mee slaap fasen, inclusief paradoxale slaap die overeenkomt met de droomfase. Het is tijdens deze fase dat ons lichaam volledig ontspant, maar ook dat onze hersenactiviteit toeneemt. Het is aangetoond dat dieren, inclusief katten, ook dromen tijdens de REM-slaap en dat dus ook kunnen bepaalde bewegingen reproduceren gekoppeld aan hun dromen.

De trillingen die bij slapende katten worden waargenomen, kunnen daarom een teken dat hij droomt, net zoals wanneer je zijn pootjes lichtjes ziet bewegen of hij kleine geluidjes maakt. U hoeft zich dus meestal geen zorgen te maken.

Neurologische aandoeningen

In sommige gevallen is het mogelijk dat de trillingen verband houden met een neurologische aandoening bij uw kat. De aandoeningen van centraal zenuwstelsel zoals epilepsie, meningitis of andere soortgelijke aandoeningen kunnen spierspasmen in rust veroorzaken, ook tijdens de slaap.

Deze pathologieën gaan echter vaak gepaard met andere waarschuwingssignalen. Als u regelmatig trillingen bij uw kat opmerkt, die verband houden met ongewoon gedrag of verminderde activiteit, is het raadzaam dit te doen raadpleeg uw dierenarts.

Het belang van het milieu

Het comfort van de plek waar uw kat slaapt, kan ook zijn slaap beïnvloeden en trillingen veroorzaken. Bijvoorbeeld :

  • Temperatuur: Als uw kat op een te koude plek slaapt, kan hij rillingen veroorzaken om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Controleer dus of jouw kat voldoende bodembedekking heeft om zichzelf tegen de kou te beschermen.
  • Vloer : Als uw kat op een harde ondergrond slaapt, kan hij druk uitoefenen rond de gewrichten en pijn of onvrijwillige spierkrampen veroorzaken. Eén oplossing is om een ​​geschikt kussen of matje te plaatsen, zodat uw kat meer comfort heeft.

Interessant onderzoek naar kattenslaap

Onderzoekers hebben onze katachtige metgezellen niet buiten beschouwing gelaten als het gaat om het bestuderen van slaap en de mysteries ervan. Verschillend onderzoeken uitgevoerd op katten hebben aangetoond dat deze dieren bepaalde bijzonderheden hebben vergeleken met andere zoogdieren.

Zijn de dromen van katten vergelijkbaar met die van ons?

Hoewel het onmogelijk is om zeker te weten wat katten in hun dromen zien, kunnen er enkele hypothesen worden opgesteld door observaties van lichaamsbewegingen tijdens de REM-slaap. Katten kunnen bijvoorbeeld dromen dat ze op prooien jagen of met soortgenoten spelen.

Deze interpretaties blijven echter puur speculatief, omdat er nog geen wetenschappelijke middelen zijn die ons in staat stellen de inhoud van de dromen van een dier precies te kennen.

Verbeterde leermogelijkheden door slaap

Uit een onderzoek bij katten bleek dat ze een bepaald soort probleem konden leren oplossen terwijl ze sliepen. Onderzoekers ontdekten dat katten die waren getraind om dit probleem op te lossen, dit vertoonden specifieke hersengolven tijdens de REM-slaapDit suggereert dat het leerproces gedurende deze periode doorging.

Wat kunt u van deze informatie leren?

Het is essentieel om aandacht te besteden aan het welzijn van uw kat en ervoor te zorgen dat u hem gedrag aanbiedt dat is aangepast aan zijn behoeften. Als u tijdens het slapen trillingen opmerkt, hoeft u niet per se ongerust te zijn: dit kan eenvoudigweg verband houden met de verschillende slaapfasen en de dromen van uw huisdier.

U moet echter waakzaam blijven over de omgeving waarin uw kat leeft en mogelijke waarschuwingssignalen van ziekte. Aarzel niet om een ​​professional te raadplegen als u twijfels of zorgen heeft over de gezondheid van uw metgezel!

Animal Plus » Waarom trilt mijn kat als ze slaapt? Hier is het antwoord