Kat

Katten zijn net zo gehecht aan hun baasjes als honden.

Lucy De Ruyter

Katten zijn ware maatjes: ontdek hun ongekende toewijding aan hun baasjes!

Katten worden lange tijd beschouwd als onafhankelijke, zelfs solitaire dieren. Recente onderzoeken zijn echter in tegenspraak met dit beeld en laten zien dat katten een even sterke gehechtheid aan hun baas hebben als honden. In dit artikel leest u hoe katten specifieke banden kunnen aangaan met hun baasjes en welke impact deze relaties hebben op hun welzijn.

De affectiviteit van katten: een weinig bekende realiteit

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, Katten zijn geen ongevoelige en afstandelijke dieren. Ze hebben inderdaad veel kenmerken die aantonen dat ze complexe emoties kunnen ervaren, zoals vreugde of genegenheid. Onder hen :

 • Spinnen: dit rustgevende geluid, geproduceerd door de kat wanneer deze zich in een staat van ontspanning bevindt, wordt ook geïnterpreteerd als een teken van genegenheid jegens zijn baas;
 • Strelen met de kop: wanneer een kat zijn kop tegen een mens of voorwerp wrijft dat zijn geur overbrengt, getuigt dit van het vertrouwen dat hij schenkt en de band die hij opbouwt met deze persoon of deze omgeving;
 • Kneden: dit karakteristieke gebaar van de kat, dat bestaat uit het uitoefenen van ritmische druk met zijn poten, weerspiegelt een staat van diepe ontspanning en toont ook zijn gehechtheid.

Tussen honden en katten: verschillen in de uitdrukking van liefde

Als de uitingen van genegenheid van katten jegens hun baasjes vaak discreter zijn dan die van honden, betekent dit niet dat ze minder aan hen gehecht zijn. Inderdaad, elke soort drukt zijn emoties en behoeften op zijn eigen manier uitafhankelijk van de aard en de voorouderlijke evolutie:

Wat de honden betreft:

De hond is bij uitstek een sociaal dier, dat tot een roedel moet behoren om zich veilig en voldaan te voelen. Zo toont hij gemakkelijk zijn gehechtheid aan zijn meester, die de leider van deze symbolische roedel vertegenwoordigt. Onder de typische gebaren van de hond naar zijn eigenaar kunnen we het volgende noemen:

 • Likken: dit gedrag, dat vooral tot doel heeft reukcontacten tot stand te brengen, wordt gezien als een teken van onderwerping en genegenheid;
 • Kwispelende staart: wanneer de hond met zijn staart kwispelt, drukt hij over het algemeen zijn vreugde en voldoening uit in de aanwezigheid van zijn meester;
 • De aandachtige blik: intens naar je meester staren of zijn bewegingen met je blik volgen, kan worden geïnterpreteerd als een bewijs van toewijding en loyaliteit.

Aan de kattenkant:

De kat is een onafhankelijker dier dan de hond, die minder expliciete communicatiecodes heeft ontwikkeld. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan details om tekenen van genegenheid van de kat naar zijn eigenaar te detecteren, zoals:

 • Langzaam knipperen van de ogen: dit gebaar, ook wel “kattenkus” genoemd, getuigt van groot vertrouwen en diepe kalmte in de aanwezigheid van zijn meester;
 • Staart omhoog: wanneer een kat zijn eigenaar benadert met zijn staart recht, is dit een manier om hem te vertellen dat hij zich veilig en welkom voelt aan zijn zijde;
 • Wrijven tegen de poten: dit gedrag, dat lijkt op strelen, versterkt de reukband tussen de kat en zijn baasje, terwijl het geruststellende geuren overbrengt.

Kortom, de gehechtheid van katten aan hun baasjes heeft niets te maken met die van honden, ook al wordt dit anders uitgedrukt.

De impact van menselijke relaties op het welzijn van katten

Uit onderzoek blijkt dat katten gevoelig zijn voor de kwaliteit van hun relatie met hun baasje, en dat dit direct invloed kan hebben op hun mentale en fysieke gezondheid. Onder de factoren die bijdragen aan het welzijn van katten kunnen we vermelden:

Socialisatie

Het is van cruciaal belang om uw kat vanaf jonge leeftijd te socialiseren, zodat hij gewend raakt aan de aanwezigheid en het contact van mensen. Deze aanpak bevordert het tot stand brengen van harmonieuze relaties tussen de kat en zijn eigenaar, evenals andere mensen die ermee in contact kunnen komen.

Milieuverrijking

Om een ​​stevige band met zijn baasje te ontwikkelen, is het essentieel dat de kat zich goed voelt in zijn omgeving. Naast de basiselementen (voedsel, water, zwerfvuil) vereist dit een doordachte planning van uw ruimte en regelmatige stimulatie:

 • Kattenbomen of planken, waardoor de kat toegang kan krijgen tot verhoogde gebieden om te observeren en zich veilig te voelen;
 • Interactief speelgoed en speelsessies met de eigenaar, die de band versterken en momenten van plezier voor de kat opleveren;
 • Gezellige en toegankelijke schuilplaatsen, waar hij zich kan terugtrekken om uit te rusten of zich beschermd kan voelen bij stress.

Communicatie

Effectief leren communiceren met uw kat is essentieel voor het creëren en onderhouden van een vertrouwensrelatie. Dit gaat via:

 • Inzicht in hun non-verbale communicatiesignalen, zoals hun houding, oren, staart, enz. ;
 • Zijn grenzen respecteren, hem niet tot interactie dwingen als hij tekenen van ongemak of weigering vertoont;
 • Je eigen lichaamstaal aanpassen, kalm en kalm blijven als je een kat benadert, om hem niet te intimideren.

Katten zijn heel goed in staat om diep gehecht te raken aan hun baasjes, op voorwaarde dat deze aandacht hebben voor hun behoeften en hun specifieke manier van communiceren. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is deze relatie niet eenzijdig: ze is gebaseerd op wederkerigheid en uitwisseling, en kan enorm geluk en welzijn brengen voor alle betrokken hoofdrolspelers. Dus, ben je er klaar voor om net zoveel liefde aan je kat te geven als hij jou geeft?

Animal Plus » Katten zijn net zo gehecht aan hun baasjes als honden.