Hier zijn de meest voorkomende fobieën bij honden, vermijd ze!

Lucy De Ruyter

De angstaanjagende waarheid: de meest voorkomende fobieën bij honden en hoe je ze kunt vermijden!

Net als mensen kunnen honden last hebben van verschillende fobieën. Het is essentieel om deze angsten te begrijpen en te herkennen, zodat onze viervoeters er beter mee kunnen omgaan. Hier vindt u een overzicht van de meest voorkomende fobieën bij honden en enkele tips om deze te vermijden.

Fobie voor harde geluiden

Honden zijn bijzonder gevoelig voor harde geluidenzoals onweer of vuurwerk. Deze plotselinge en luide geluiden veroorzaken vaak paniek en angst bij onze hondenvrienden.

Hoe het te vermijden:

 • Zorg voor een veilige, comfortabele plek voor uw hond als er storm op komst is of tijdens vakanties met vuurwerk.
 • Wees aanwezig tijdens stressvolle momenten die gepaard gaan met harde geluiden om uw huisdier gerust te stellen.
 • In sommige gevallen kan het dragen van een anti-angstvest ook nuttig zijn.

Sociale angst

Sommige honden kunnen zich ontwikkelen sociale angst, wat zich manifesteert als overmatige angst voor vreemden, vooral kinderen of mannen in uniform. Deze angst kan ook betrekking hebben op andere dieren of op bijeenkomsten op openbare plaatsen.

Hoe het te vermijden:

 1. Socialiseer uw hond vanaf jonge leeftijd door hem bloot te stellen aan verschillende soorten mensen en dieren. Het doel is om hem te leren dat deze situaties geen gevaar inhouden.
 2. Vermijd hem plotseling te confronteren met stressvolle situaties. Geef de voorkeur aan een geleidelijke en zachte aanpak.
 3. Bepaalde trainingstechnieken gebaseerd op positieve bekrachtiging kunnen honden met een sociale fobie helpen.

Fobie voor auto’s en transport

Autoritten kunnen voor sommige honden erg stressvol zijn, die dan een echte transportfobie ontwikkelen. Deze angst kan ook worden veroorzaakt door reisziekte.

Hoe het te vermijden:

 • Maak uw hond geleidelijk vertrouwd met de auto, zodat hij dit vervoersmiddel associeert met positieve ervaringen.
 • Maak regelmatig korte uitstapjes om uw huisdier te laten wennen aan het reizen met de auto.
 • Zorg voor de juiste temperatuur in de cabine en zorg voor een goede ventilatie van uw hond.

Fobie voor levenloze voorwerpen

Soms kan een eenvoudig alledaags voorwerp een bron van angst voor een hond zijn: het kan een stofzuiger, een bezem of zelfs een plastic zak zijn. Wij praten dan over fobie voor levenloze voorwerpen.

Hoe het te vermijden:

 1. Laat uw hond het voorwerp van zijn angst benaderen en ruiken, en hem aanmoedigen of belonen.
 2. Vermijd het gebruik van voorwerpen die uw hond bang maken als hij in de buurt is.
 3. Aarzel niet om professionele hulp te zoeken om aan dit type fobie te werken.

Phobenéb neurocognitieve invloed

Een hormonale onbalans of een aandoening zoals hyperthyreoïdie kan gedragsveranderingen bij honden veroorzaken, wat leidt tot fobieën. In dit geval houdt de angst niet direct verband met een externe prikkel, maar eerder met een onderliggend medisch probleem.

Hoe het te vermijden:

 • Raadpleeg regelmatig uw dierenarts om de gezondheid van uw huisdier te beoordelen en mogelijke passende behandelingen met hem te bespreken.
 • Besteed aandacht aan veel voorkomende symptomen van deze aandoeningen, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid of gewichtsverlies.

Fobie voor kleine dieren

Sommige honden kunnen bang zijn voor kleine wezens, zoals ratten, muizen of slangen. Het risico op bijten vormt een reële bedreiging voor onze honden en in sommige gevallen kunnen deze kleine wezens dodelijk zijn.

Hoe het te vermijden:

 1. Leer uw hond tijdens het wandelen uit de buurt van dit soort dieren te blijven.
 2. Kom niet persoonlijk tussenbeide om deze kleine dieren uit uw huis of tuin te verwijderen, om uw hond niet in gevaar te brengen.
 3. Blijf alert op giftige slangen in risicogebieden (bossen, struikgewas).

Fobie voor opsluiting of claustrofobie

Bepaalde situaties waarin een hond wordt opgesloten in een beperkte ruimte, zoals een kooi, een smalle gang of gewoon een gesloten deur die de doorgang blokkeert, kunnen een opsluitingsfobie of claustrofobie veroorzaken.

Hoe het te vermijden:

 1. Socialiseer uw hond vanaf jonge leeftijd met verschillende ruimtes door zijn leef- en ontspanningsruimtes te variëren.
 2. Geef hem de kans om uit een stressvolle situatie te ontsnappen door hem bijvoorbeeld te laten zien hoe hij deuren moet openen.
 3. Bij zeer gestresste honden kan het nodig zijn om een ​​gedragsdeskundige in te schakelen om aan deze specifieke fobie te werken.

Om het welzijn van onze huisdieren te garanderen, is het belangrijk om hun angsten te begrijpen en de nodige stappen te ondernemen om hen te helpen deze fobieën te overwinnen. Als eigenaren moeten we ervoor zorgen dat we hun stress verminderen en hun leven zo aangenaam mogelijk maken.

Animal Plus » Hier zijn de meest voorkomende fobieën bij honden, vermijd ze!