7 redenen om niet met je hond te slapen volgens dierenartsen

Lucy De Ruyter

7 redenen waarom je hond niet in bed mag slapen volgens dierenartsen: ontdek waarom deze gewoonte mogelijk niet zo goed is voor jou en je trouwe viervoeter!

Slapen met uw hond is een gewoonte die comfortabel en geruststellend kan lijken. Het brengt echter ook bepaalde risico’s en ongemakken met zich mee, vooral voor uw gezondheid en die van het dier. Hier zijn 7 redenen waarom dierenartsen afraden om met uw hond te slapen.

1. Ziekten die worden overgedragen door contact met een huisdier

Honden kunnen verschillende bacteriën, parasieten en andere ziekteverwekkers bij zich dragen kan door eenvoudig contact of likken op mensen worden overgedragen. Door uw bed te delen met uw hond vergroot u de kans op besmetting dus aanzienlijk. Onder de overdraagbare ziekten zijn bijvoorbeeld:

 • Zoönosen (salmonellose, leptospirose, enz.)
 • Parasitaire ziekten (schurft, ringworm, enz.)
 • Bacteriële infecties (staphylococcus aureus, pasteurellose, enz.)

2. Allergieën voor hondenhaar en huidschilfers

Sommige mensen zijn allergisch voor eiwitten in dierenhaar en huidschilfers. Slapen met een hond kan klachten veroorzaken zoals niezen.jeuk of moeite met ademhalen. Over het algemeen wordt een allergie voor huisdieren bevorderd door nauw en/of langdurig contact met hen, wat het geval kan zijn als u met uw hond slaapt.

Tips om het risico op allergieën te minimaliseren:

 • Borstel uw hond regelmatig om huidschilfers te verwijderen
 • Was uw beddengoed en uw eigen lakens regelmatig
 • Kies kortharige of minder allergene hondenrassen

3. Slaapstoornissen door de aanwezigheid van een dier in bed

Slaap is een vitale functie voor ons lichaam, maar kan verstoord worden als we ons bed delen met een hond. Onze viervoeters hebben dat inderdaad ook friemelen, snurken of krabben gedurende de nacht, zoveel geluiden en bewegingen die micro-ontwaken kunnen veroorzaken en de kwaliteit van onze rust kunnen veranderen. En dit geldt ook voor de hond, die door onze eigen nachtelijke bewegingen onrustig kan slapen.

4. De verhoogde territoriale impuls bij honden

Slapen met je baasje kan bij sommige honden het gevoel van territorialiteit en het deel uitmaken van een roedel versterken. Dit kan resulteren in bezitterig of zelfs agressief gedrag tegenover andere familieleden of bezoekers van buitenaf.. Dit gedrag kan problematisch zijn, vooral in de aanwezigheid van kleine kinderen of andere dieren die mogelijk dezelfde ruimte delen.

Hoe u dit soort gedrag kunt vermijden:

 • Leer uw hond duidelijke en nauwkeurige regels
 • Moedig momenten van spelen en wandelen aan om uw energie te kanaliseren
 • Socialisatie onderhouden met andere individuen (mensen en honden)

5. De daaruit voortvloeiende risico’s van huiselijke ongevallen

Slapen met een hond kan ook bepaalde risico’s op huiselijke ongelukken met zich meebrengen: onvrijwillige beten als het dier wordt verrast tijdens het slapen, uit bed vallen wat kan leiden tot mogelijk trauma aan zowel de kant van de hond als de mens, of zelfs verwarring tussen uw persoonlijke spullen en zijn speelgoed. kauwen. Kortom, zoveel situaties die waakzaamheid en voorzichtigheid aanmoedigen door uw bed niet te delen met uw trouwe viervoeter.

6. Hygiëne van aangepast beddengoed

Het valt niet te ontkennen dat de aanwezigheid van een hond in uw bed een impact kan hebben op de netheid van uw beddengoed. Tussen de uitgevallen haren, de bacteriën die normaal op hun huid aanwezig zijn, eventuele vlooien of andere parasieten die ze kunnen herbergen, zoveel redenen om hygiëne in bed te rechtvaardigen. Om een ​​betere gezondheid te garanderen:

 • Vervang de lakens en het dekbedovertrek regelmatig
 • Kies materialen die machinewasbaar zijn op hoge temperaturen
 • Gebruik regelmatig een specifieke stofzuiger op matrassen en kussens

7. Het versterken van de overmatige gehechtheid tussen baas en hond

Ook al bevordert het slapen met uw hond de medeplichtigheid en het gevoel erbij te horen, het kan ook de buitensporige en schadelijke emotionele afhankelijkheid versterken. Het dier mag niet vergeten dat het niet uw gelijke is en moet tijdens uw afwezigheid onafhankelijk kunnen zijn. Honden kunnen verlatingsangstsyndromen ontwikkelen, die zich manifesteren als destructief of angstig gedrag zodra ze alleen worden gelaten.

 • Reserveer een schoon, comfortabel slaapgedeelte voor hem in een andere kamer dan uw slaapkamer
 • Help ze zich aan te passen aan veranderingen (verhuizingen, geboorte, enz.) door hun benchmarks en dagelijkse routines te handhaven
 • Bevorder progressief leren om zelfvertrouwen en autonomie te verwerven

Hoewel het idee om met uw hond te slapen geruststellend en plezierig lijkt, deze gewoonte wordt niet aanbevolen om verschillende redenen die verband houden met de gezondheid, veiligheid en het welzijn van het koppel “geleider-hond”.. Het is het beste om duidelijke grenzen te stellen om ieders comfort en gemoedsrust te garanderen, zodat u ten volle kunt genieten van uw relatie met uw trouwe metgezel.

Animal Plus » 7 redenen om niet met je hond te slapen volgens dierenartsen